Adana’da Yapılacak Aktiviteler ve Gezilecek Yerler
Adana tarihinde çok fazla medeniyet taşıyan şehirlerimizdendir. Bu nedenle gezilecek ve görülecek illerden dersek yanlış olmaz. Tarihi Adana ilimizi sizlere kısa ve öz olarak anlatarak, rahat bir şekilde rota oluşturmanızı amaçlıyoruz.

Adana’da Yapılacak Aktiviteler ve Gezilecek Yerler
Türkiye’ de isminden ve insanlarından çokça bahsettiren ilimiz Adanadır. Adana’ nın tarihine baktığımızda MÖ 3000’li yıllara dayandığını görürüz. Adana tarihinde merkezi bir şehir görevi üstlenmekteydi. Rivayetlere göre ilk zamanlar Adana, Seyhan nehri kenarına kurulmuştur.
Bölgedeki yazıtlar incelendiğinde Hititlere ait kitabeler bulunmuştur. Kitabelerde buradan ‘ URU ADANIA ‘ diye bahsedilir. Bu nedenle Adanın köklü bir kültüre sahip olduğu anlaşılır.
Adana tarihinde çok fazla medeniyet taşıyan şehirlerimizdendir. Bu nedenle gezilecek ve görülecek illerden dersek yanlış olmaz. Tarihi Adana ilimizi sizlere kısa ve öz olarak anlatarak, rahat bir şekilde rota oluşturmanızı amaçlıyoruz.
Taş Köprü
Taş köprü, Seyhan Nehri üzerinde MS 384 yılın Auxentus tarafından yapıldığı bilinir. Bir Roma yapıtı olan köprü Adana’yı ikiye böler ve köprü sayesinde insanlar kolaylıkla günümüze kadar bu köprü üzerinden ulaşım sağlarlar.
Taş köprüde toplamda 21 göz bulunur ancak yapılan çalışmalar neticesinde bir kısmı toprak altında kalmıştır. Bu nedenle şuan ki görünümüyle 14 göze sahiptir. Eskiden daha dar olan köprü, daha sinaraları restore edilerek genişletilmiştir. Uzunluğu 310 metre olan Taş köprünün eni 11. 40 metredir.
Taş köprü eski olmasına rağmen günümüze kadar faaliyetini sürdürebilen nadide köprülerden birisidir. Uzaktan gece ve gündüz ayrı bir görünüme sahip olan köprü, fotoğraf çekmek içinde ideal bir yerdir. Tam ortasında durduğunuzda karşıdaki Sabancı merkez camisi net olarak görünür. Cami nehrin hemen kenarında bulunduğundan fotoğrafçıların ilgi odağı haline gelmiştir. Sabancı camii Cumhuriyet dönemi camilerinden birisidir.
Atatürk evi Müzesi
Atatürk kurtuluş dönemi sırasında bu evde bir kaç gün konaklamıştır. İçerisinde o dönemlerde yaşanan hadiselerin ve Atatürk’ün siyah beyaz resimleri bulunur. Koridor boyu bu resimlerle ilerlerken ilk önce şark köşeli oturma odası gelir. Eşsiz güzellik karşısında neredeyse bulunduğunuz dönemden kurtuluş dönemine gidebilirsiniz. O dönemlere ait yatak odası ve evin her bir yerinde yine o döneme ait eşyalar aslına uygun bir biçimde korunmaktadır. Yine duvarlarda kurtuluş savaşında görev alan asker ve komutanların fotoğrafları yer alır. Atatürk müzesinin hemen yanında ise Adana Sinema müzesi bulunur. Burayı da gezmenizi tavsiye ederiz.
Ramazan Oğlu Medresesi
1530 yılında yaptırılan medrese Piri Ramazanoğlu tarafından yaptırılmıştır. Bu medrese aslı olarak 1914 yılına kadar faaliyet göstermiş, günümüzde ise cafe ve turistik yer ve kültür evi olarak faaliyet göstermektedir. İstanbul’da Süleymaniye ve Fatih medreseleri nasıl ki şehrin ilim deryası görevini yaptıysa, Ramazanoğlu medresesi de Adana’ yı da âdeta bir ilim şehri haline getirmiştir.
Ulu Camii
Genel olarak büyük medreselerin bulunduğu şehirlerde bir ulu camii görmek mümkündür. Adana Ulu Camii 1541 yılında inşa edilmiştir. Avlunun içinde taş ve ahşap sütunlar sizi karşılar. Kubbe atları yer yer taş ve ahşaptan oluşmaktadır. Muhteşem bir ahşap kapısına sahiptir. Avlusu uzun dikdörtgen görünümünde olup, avluda da uzun bir namaz kılma yeri mevcuttur. Avlu içerisinde şadırvan bulunur. Ulu Camii şehrin kalabalık olan kısmında kalan camilerdendir.
Yılan Kalesi
Ünlü gezgin Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde ‘ Şahmeran Kalesi’ diye adlandırdığı yer Adana Yılan Kalesidir. Efsaneye göre meşhur Şahmeran hikâyesi burada gerçekleştiğine inanılır.
Yılan Kalesi Haçlı seferleri sırasında korunma amacıyla Bizanslılar tarafından yapılan bir kaledir. Sekiz tane burcu olan kale çevre kaleleri de rahatlıkla görebilmektedir. İçerisinde kilise ve sarnıçta bulunur. Kale yüksekçe dağların üzerine yapılan nadir kalelerden birisidir. Diğerlerinden bir kaçı da çevresinde bulunur.
Varda Köprüsü
1912’ de Almanlar tarafından yaptırılan köprü halkı için ‘ Koca Köprü ‘ olarak isimlendirilir. Köprü Bağdat, Hicaz demiryolunu tamamlaması için yapılmıştır. Uzunluğu 172 metre olan köprü, 4 adet ana sütun üzerine inşa edilir. Köprünün yapımı 5 sene sürmüştür. Köprü çok sarp bir yere yapıldığı için yapım esnasında işçi ölümleri de yaşanmıştır. Köprünün hemen karşısında cafe bulunmaktadır. İnsanlar buraya gelerek bu mimari harikası köprüden geçen trenleri izleyerek kahvelerini yudumlarlar. Günümüzde birçok dizilere konu olan köprü, en son Bir zamanalar Çukurova dizisiyle gündeme gelmiştir.
Aladağ Küp Şelaleleri
Çukurova’da âdeta cennetten bir köşe diyebileceğimiz bâkir bir bölge. 10 tane şelalesi bulunan bu yere Kül şelaleleri ismi verilir. Bu şelaleler bir kanyon içerisin ve etrafı yeşilliklerle örtülü. Bu özelliği onu tıpkı bir amazon ormanına benzettiriyor. Kayaların arasından sakin bir şekilde inen sularla sizde huzur deryası içine girdiğinizi hissediyorsunuz. Burası merkezden biraz uzak, nadide yerlerden diyebiliriz.
Dağın tepesinden 1,5 km derinliğe rahat inilebilmesi için ahşap merdivenler yapılmıştır. Burası Adana’da görülesi yerlerden birisidir.
Adana Tren Garı
Tarihi yapısıyla ve konumuyla yine birçok film ve dizilerde konusu olan yapıtlardan birisidir. Seyhan ilçesinde yer alan bu gar 450 bin metre kare içerisinde bulunur. Binanın hemen önünde Uğur Mumcu caddesi vardır. Adana tren garı 1912 yılında halkın hizmetine açılmıştır.